История на ските | Adventure Net

Клуб за екстремни спортове Adventure Net. Запазете вашето желано приключение с нас.

Последни постове във Фейсбук

А ти записали се за Лагер Рилски Езера🗻🥳🏂🥰❄️☃️💖🗻⛷🎿🥰🍀❄️
2-5.02.2020г.
29.02-3.03.2020г
📲☎️📞Обади се още днес и резервирай - ски или сноуборд ти решаваш🏂💖⛷!
Гарантираме:
📌невероятно изживяване
📌подобряване на техниката в ските/сноуборда
📌нови запознанства и приятелства
📌прекрасна обстановка и домашна храна
📌индивидуално отношение към всеки участник
📌добра екипировка
📌безопасност и застраховка
📌и още....още много игри, забавления и изненади🥳

Хайде какво чакаш👌 Само ни се обади или пиши:
☎️ 02/9446765 📩 office@adventurenetbg.com
https://adventurenetbg.com/tour-item/winter-camp-kids/
... Виж повечеВиж по-малко

3 часа преди  ·  

Вижте във Facebook

Outdoor & White Water Fest 2020 ... Виж повечеВиж по-малко

6 дни преди  ·  

Вижте във Facebook

След прекрасния уикенд в района на хижа Рилски езера, с удоволствие съобщаваме имената на печелившите от томболата за 18.01.2020 ❄️ Световният ден на снега.☃️
🎿Ваучер за наем на екипировка за ден печели🎁: Зорница Кодрова
⛷Ваучер за ски/сноуборд урок, печели🎁: Никола Александров
🚣‍♂️Ваучер за рафтинг по река Струма печели🎁: Калин Ушев

Честито на печелившите! :) С нетърпение ви очакваме отново!
... Виж повечеВиж по-малко

1 седмица преди  ·  

Вижте във Facebook

❄️☃️❄️С много слънце и усмивки отбелязахме днешния Ден на Снега в района на Рилски Езера 🏂⛷
▶️Очакваме ви и утре - готови за много забавления, уроци по ски или сноуборд, шейни и игри ❄️🙃
... Виж повечеВиж по-малко

1 седмица преди  ·  

Вижте във Facebook
Дати за предстоящия Зимен Детски Лагер 1-5 Февруари 2020! Научете повече
Top

История на ските

От средство за оцеляване до Олимпийски спорт….

Архелогическите открития за бита на хората, живели преди нашето хилядолетие, недвусмислено доказват, че историята на ските е доста дълга.
Такъв пример са намерените от археолозите Линиевски и Равдоника скални русунки на скиор, издълбани 2000 г. пр.н.е. Друго подобно доказателство са експонатите на останки от ски в музея на ските в Осло, Норвегия от преди 2500 г.

Все още се спори къде е родината на ските. Едни от предположенията са, че първите хора, използвали ски, са лапландците и лопарите, населявали задполярието на Сибир, Алтайските планини и езерото Байкал.
Където и да са възникнали ските, безспорен е фактът, че това се е случило много отдавна, като резултат от усилията на човека да оцелее, да достига до по-отдалечени места за ловуване и да се усъвършенства.

Това, с което се характеризира най-ранният период от развитието на ските е, че те са се използвали в бита. Първобитните хора населявали райони, покрити със сняг през по-голямата част от годината са, ги използвали за придвижване. В този ранен стадий от еволюцията на човека, когато лъкът и стрелата все още не са били познати, примитивното ловуване с копие и други оръжия било основен поминък. Възможността за преследване на животните по снега се оказала решаваща.

Първите примитивни прототипи на ски, наречени от учените стъпващи, се различават доста от съвременните ски. Те приличат повече на ракета за тенис и са изработени от дървен обръч с елипсовидна или кръгла форма, оплетени с жилави пръчки, корени или животински жили. По средата има дървена кора или животинска кожа за закрепване на краката.

Когато човекът подобрил сечивата си и открил огъня, възможностите за обработка на дърво се разширили. Тогава се появили извитите дървени плоскости, подобни на днешните ски. От този период датира и възникването на лъка и стрелата. Всичко това говори за подобрени умения за лов и придвижване.
В резултат от тази еволюция от стъпващи ските стават плъзгащи.

Нова ера в развитието на ските настъпва, когато човекът решава да ги приложи във военното дело. Това е и най-характерния момент от втория етап на развитието на ските. Един от първите документални източници бележи началото на този период от 1444г., когато един татарски вожд нападнал Рязан, Москва изпратила на помощ войска, която се придвижвала на ски.

През 1521г. шведският крал Густавсон, отстъпвайки във войната с Дания, се спасил като пробягал на ски 85 км. Това, с което този втори етап от развитието на ските е особено важен, е че големи групи хора се запознават и овладяват ски техниката.
От значение е и производството на голямо количество екипировка, което неминуемо води до подобряване качеството и технологиите, както и до въвеждането на нови такива.

Третият етап от еволюцията на ските се характеризира с прилагането им като средство за физически упражнения и спорт. Той започва към края на 18ти и началото на 19ти век. От тогава все повече хора намират в ските средство за изява на своята воля, физически и технически възможности. Като начална дата за първото състезание по ски се сочи 1843г. – тогава в норвежкия град Тромзьо се провежда състезание по ски бягане на дисциплина 5км. След бягането се появява и ски скокът.
Пак в този период се появяват и първите състезания, подобни на днешните алпийски дисциплини. При тях критерий за оценяване бил стилът. Първото истинско състезание по алпийски дисциплини се провежда 1905г в Австрия в дисциплината слалом.

Бурният подем на ските като спорт и културно явление в цял свят води до свикването на Първия Международен конгрес по ски в град Осло през 1910г. По-късно на петия конгрес, проведен отново в Осло през 1914г., се взема решение ските да бъдат включени в програмата на Олимпийските игри. През 1924 година се провеждат първите зимни олимпийски игри. Дисциплините са ски скок, ски бягане и северна комбинация. От следващата година започват да се провеждат ежегодни състезания по програмата на Олимпиадата, които от 1938г. насам се наричат Световни първенства.