Правила за безопасност при преходи в планината | Adventure Net

Клуб за екстремни спортове Adventure Net. Запазете вашето желано приключение с нас.

Последни постове във Фейсбук

Outdoor & White Water Fest 2020 ... Виж повечеВиж по-малко

5 часа преди  ·  

Вижте във Facebook

След прекрасния уикенд в района на хижа Рилски езера, с удоволствие съобщаваме имената на печелившите от томболата за 18.01.2020 ❄️ Световният ден на снега.☃️
🎿Ваучер за наем на екипировка за ден печели🎁: Зорница Кодрова
⛷Ваучер за ски/сноуборд урок, печели🎁: Никола Александров
🚣‍♂️Ваучер за рафтинг по река Струма печели🎁: Калин Ушев

Честито на печелившите! :) С нетърпение ви очакваме отново!
... Виж повечеВиж по-малко

1 ден преди  ·  

Вижте във Facebook

❄️☃️❄️С много слънце и усмивки отбелязахме днешния Ден на Снега в района на Рилски Езера 🏂⛷
▶️Очакваме ви и утре - готови за много забавления, уроци по ски или сноуборд, шейни и игри ❄️🙃
... Виж повечеВиж по-малко

3 дни преди  ·  

Вижте във Facebook

❄️❄️❄️Този уикенд, Ви очакваме в ски училище и гардероб Адвенчър Нет, за да отбележим празника на снега. ❄️❄️❄️
Международният ден на снега е инициатива, която цели да привлече децата и младежите да прекарват повече време в планината, да открият красотата на снежните спортове и да започнат да живеят по-активно. Затова и по време на празника всеки клиент ще участва в томбола от която може да спечили☃️🎁:
1. Ваучер за рафтинг 🌊
2. Ваучер за наем на екипировка.🎿
3. Ваучер за ски/сноуборд урок⛷
👉🎁Печелившите ще бъдат изтеглени на 20.01.2020г. и ще бъде уведомен по телефона!🎁
Успех на всички с пожелания за пухкав сняг 🗻❄️🎿⛷
... Виж повечеВиж по-малко

4 дни преди  ·  

Вижте във Facebook
За всички именици през м. Януари рафтинг ваучерите са на специална цена! Научете повече
Top

Правила за безопасност при преходи в планината

Ходенето в планината може да бъде както невероятно преживяване така и опасно начинание. За да приключи успешно, без контузии и неприятни моменти нужно е да се спазват и някои правила, които са от съществено значение. Важно е да ги спазвате, защото в противен случай първата непредвидена ситуация може да ви откаже от бъдещи планински преходи.

1. Поемете към планината само ако сте уверени, че сте на пълно здрави. Планински походи често подлагат тялото на върхови натоварвания, които са способни да обострят някои позабравени в ежедневна среда болежки.

2. От съществено значение е да проучите маршрута предварително. Проверете откъде трябва да минете, как денивелация трябва да преодолеете, за колко време и т.н. По време на похода не променяйте предварително определения маршрут ако обстоятелствата не го налагат.

3. Избягвайте да ходите в планината сами. Туристите, организирани в група са много по-силни, когато са заедно. Всеки може да изпадне в беда и най-добре, ако наоколо има някой, който да му помогне при нужда.

4. Обърнете внимание на туристическите обувки. Те трябва да са удобни, високи и с дебела твърда подметка. Високите обувки предпазват глезените от усукване, а дебелите подметки пазят ходилата от остри камъни. Когато си купите нови обувки първо ги разходете на някой по-кратък маршрут.

5. Винаги носете със себе си задължително – дъждобран, връхни дрехи, тъмни очила, крем против изгаряне, дрехи за преобличане, фенерче, кибрит, бинт и др. според сезона.

6. Препоръчва се движението в колона по един. Спазвай темпото определено от водача. То е съобразено с физическото състояние на всички в групата!

7. При опасност от гръмотевична буря, напусни билото и слезте възможно най-ниско. Оставете далеч от себе си раницата си и всички металните предмети. Седнете на земята, далеч от високи дървета, железни пилони и конструкции.

8. През зимата опасността от лавина се увеличава при обилен снеговалеж и неулегнал сняг,
рязко затопляне на времето, отклонение от билото и зимната маркировка.

9. Ако се изгубите в планината и няма маркировка или пътека, вървете надолу. Непременно ще стигнете до река, а като тръгнете по течението й със сигурност ще стигнете до мост. Там някой все ще ви упъти. От друга страна надолу се върви и по-лесно. Запишете си номерата на Планинската спасителна служба.

10. По време на прехода е необходима дисциплина. Указанията на водача са закон!

Запомнете! При планински преходи няма място за излишно геройство!

А ако искате да се впуснете в поредното приключение с Адвенчър Нет, сме Ви приготвили страхотна програма през септември месец – преходи във величествената Пирин планина.
Очакваме Ви!

Източник: http://planinar.org/