Кресненското дефиле и невероятната му природа | Adventure Net

Клуб за екстремни спортове Adventure Net. Запазете вашето желано приключение с нас.

Последни постове във Фейсбук

🤩📣Хей, хейй! 📣А ти записали се за Лагер Рилски Езера🗻🥳🏂🥰❄️☃️💖🗻⛷🎿🥰🍀❄️
5-9.02.2020г.
29.02-3.03.2020г
📲☎️📞Обади се още днес и резервирай - ски или сноуборд ти решаваш🏂💖⛷!
Гарантираме:
📌невероятно изживяване
📌подобряване на техниката в ските/сноуборда
📌нови запознанства и приятелства
📌прекрасна обстановка и домашна храна
📌индивидуално отношение към всеки участник
📌добра екипировка
📌безопасност и застраховка
📌и още....още много игри, забавления и изненади🥳

Хайде какво чакаш👌 Само ни се обади или пиши:
☎️ 02/9446765 📩 office@adventurenetbg.com
https://adventurenetbg.com/tour-item/winter-camp-kids/
... Виж повечеВиж по-малко

1 час преди  ·  

Вижте във Facebook

Outdoor & White Water Fest 2020 ... Виж повечеВиж по-малко

2 дни преди  ·  

Вижте във Facebook

След прекрасния уикенд в района на хижа Рилски езера, с удоволствие съобщаваме имената на печелившите от томболата за 18.01.2020 ❄️ Световният ден на снега.☃️
🎿Ваучер за наем на екипировка за ден печели🎁: Зорница Кодрова
⛷Ваучер за ски/сноуборд урок, печели🎁: Никола Александров
🚣‍♂️Ваучер за рафтинг по река Струма печели🎁: Калин Ушев

Честито на печелившите! :) С нетърпение ви очакваме отново!
... Виж повечеВиж по-малко

3 дни преди  ·  

Вижте във Facebook

❄️☃️❄️С много слънце и усмивки отбелязахме днешния Ден на Снега в района на Рилски Езера 🏂⛷
▶️Очакваме ви и утре - готови за много забавления, уроци по ски или сноуборд, шейни и игри ❄️🙃
... Виж повечеВиж по-малко

5 дни преди  ·  

Вижте във Facebook

❄️❄️❄️Този уикенд, Ви очакваме в ски училище и гардероб Адвенчър Нет, за да отбележим празника на снега. ❄️❄️❄️
Международният ден на снега е инициатива, която цели да привлече децата и младежите да прекарват повече време в планината, да открият красотата на снежните спортове и да започнат да живеят по-активно. Затова и по време на празника всеки клиент ще участва в томбола от която може да спечили☃️🎁:
1. Ваучер за рафтинг 🌊
2. Ваучер за наем на екипировка.🎿
3. Ваучер за ски/сноуборд урок⛷
👉🎁Печелившите ще бъдат изтеглени на 20.01.2020г. и ще бъде уведомен по телефона!🎁
Успех на всички с пожелания за пухкав сняг 🗻❄️🎿⛷
... Виж повечеВиж по-малко

6 дни преди  ·  

Вижте във Facebook
За всички именици през м. Януари рафтинг ваучерите са на специална цена! Научете повече
Top
Рафтинг кемп Адвенчър Нет панорамна

Кресненското дефиле и невероятната му природа

Образуван в следствие влиянието на река Струма, 17 километровият пролом се намира в югозападна България. Там именно се намира и най–северната граница на идващото от юг влияние на Средиземно море, пресичаща се с традиционния за България умерен климатичен пояс. Именно и на този факт се дължи неимоверното разнообразие на животински и растителни видове в района, много от които са редки и застрашени. Голяма част от тях намират мястото си в Червената книга на България и на света, имайки предвид, че са типични само за този малък участък.
За района е известно още, че е пресичан от миграционния поток на едри бозайници между планините на Балканския полуостров, както и от известен още от древността поток на птици.
Уникалното разположение, което споменахме вече благоприятства за разпространението на видове типични предимно за Средиземноморския климат на територията на България.

Природата на Кресненското дефиле 

Кресненското дефиле е една от най-богатите на диви растения и животни територии в България, част от мрежите „Натура 2000“, КОРИНЕ и важна орнитологична зона според Birdlife International. То е разположено на границата на средиземноморската и средноевропейската природни зони, поради което живият свят тук е удивително богат. В него се срещат редки за България и защитени от закона растения и животни. Много от тях са от европейско и световно природозащитно значение. Там са и най-важните места в България за опазването на горите от дървовидна хвойна (тиса) и чинар. Според Директивата за природните местообитания на Европейския съюз тези два вида гори са застрашени от унищожаване и всяка страна член на съюза трябва да вземе специални мерки за тяхната защита. Понастоящем в района са обявени няколко малки защитени територии: резервата “Тисата”, защитена местност “Моравска”, природна забележителност “Мело” и др.
Освен това представители на животинския свят от семейството на бозайниците са 58 вида, които включват мечка, вълк, видра, белка, благороден елен, дива котка и др. Познати са 17 вида прилепи, както и огромно разнообразие от влечуги и земноводни, а от птиците са срещнати 147 вида.

Освен богато био разнообразие, Кресненското дефиле предлага и множество възможности за практикуване на спорт и активно време сред уникалната природа на района. Най-познат и популярен е, разбира се, рафтингът и каякингът по Струма – занимание, което от години става все по-популярно и привлича стотици хора да опитат вкуса на реката. Рафтингът може да се комбинира с каньонинг по водопада в село Влахи. По поречието на Струма има и множество пещерни галерии, подходящи за проучване. В района има и множество маршрути, подходящи за пешеходен и вело туризъм. Вариантите са с продължителност от няколко часа, достигащи в природни забележителности в близост до Кресна, до целодневни преходи, свързващи се с маршрути в Пирин. В допълнение, след изморителен ден по пътеките или в лодките, около Кресна има няколко минерални басейни – в близост до село Ощава, които с малко повече късмет ще са само за вас.