пролет/лято 2024

0
Количка
Количката е празна.

История на сноуборда

Сноуборд – (на английски: snowboard, в буквален превод снежна дъска) представлява плоска конструкция, предназначена за спускане по снежни наклони в планината.
Сноубордът е зимен спорт, който включва пързаляне по наклонен терен покрит със сняг. Докато стои на дъската си, бордистът е закрепен с помощта на автомати. За тази цел се използват специални обувки, подходящи за лесно позициониране към автоматите. Развитието на сноуборда е вдъхновено от скейтборд културата, сърфа, ските и пързалянето с шейна на сняг. Новосъздаденият спорт възниква в САЩ през далечната 1960 г., а през 1998г. става част от зимните олимпийски спортове. През 2002 конкуриращите се сноубордисти създават така наречения Световен сноуборд тур (World Snowboard Tour).

Официалната история на сноуборда…
Сноубордът в първичния си вид е създаден преди 1920г. Децата са се качвали на шперплат и дървени дъски, използвайки юздите на кон и така са се насочвали надолу по хълма. Модерният сноуборд започва през 1965 г., когато Шерман Поупън (Sherman Poppen), инженер в Мичиган, изобретил играчка за дъщеря си чрез закрепване на две ски заедно и след което поставил въже в единия край на дъската, така че дъщеричката му да има някакъв контрол, докато стои на борда. Той нарекъл дъската “snurfer” (игра на думи-сняг(snow) и сърфист(surfer). Играчката на дъщеря му предизвиква голям интерес, така че Поупън решава да лицензира идеята и започва да произвежда дъската, като продава около милион броя през следващите години. Само през 1966г. над половин милион “snurfers” са били продадени.
В началото на 1970г., Поупън организира “snurfing” състезание в ски курорта на Мичиган, което привлича безброй ентусиасти от цялата страна. Един от тези ранни пионери е самият Том Симс, поклонник на скейтборд спорта. Като осмокласник в Хадънфийлд (Ню Джърси) през 1960, Симс изработва сноуборд в училищния магазин. Той залепва върху килим, парче от дърво и поставя алуминиева ламарина отгоре му. Симс реално създава сноуборда на 70-те години. През същото това време американския сърф ентусиаст Димитрий Милкович също прави свой вариант на сноуборд дъска, която нарекъл “winterstick”. Тя била вдъхновена от сърфа.
Някъде през 1977 г., Джейк Бъртън Карпентър, роден в щата Върмонт, на 24-годишна възраст използвал своя “snurfing”, като в допълнение изработил автомати за задържане на краката върху дъската. Той впечатлил публиката в Мичиган с новото си изобретение. През същата година той основава компанията Burton Snowboards (Бъртън Сноуборд) в Лондондери, Върмонт. Сноуборда на Бъртън е направен от дървени дъски, които са гъвкави и удобни. Много малко хора си купуват сноуборда му, защото цената на борда се е считала за твърде висока от $38 в онези времена, но в крайна сметка Бъртън ще стане най-голямата сноуборд компания в бизнеса. През пролетта на 1976 уелските скейтбордисти Джон Робъртс и Пийт Матюс разработват дъска за сноуборд от шперплат с комплект автомати и го изпробват върху сухата писта в училищния лагер в Уелс. Тяхната дъска била със скосени ръбове и изпъкнали краища. Дъската била лакирана, като позволявала бързо спускане и бързи движения без да сеограничава способността за завъртане на ездача.
През 1979 г. се провела първата по рода си Световно “Snurfing” първенство в зимния парк Пандо  в близост до Гранд Рапидс, Мичиган. През 1970-те и 1980-те години сноуборд дисциплината става все по-популярна, благодарение на пионери като Димитрий Милкович, Джейк Бъртън Карпентър, Том Симс, Чък Барфут и Майк Олсън. Тези пионери постепенно развиват спорта, който познаваме днес. През 1982 г. първото Национално Сноуборд състезание се е провело край Уудсток, Вермонт. Състезанието е спечелено от отбора на Бъртън, а ездача в групата е бил Дъг Боутън. Това състезание е първото състезание за сноуборд и е началото на това, което днес се е превърнало в конкурентен спорт на ските. Джейк Бъртън Карпентър, отишъл във Върмонт, за да се конкурира със своя сноуборд по собствен дизайн и в крайна сметка спечелил състезанието. През 1983 г. се провело първото състезание на Световното първенство по халфпайп в Сода Спрингс, Калифорния. Том Симс организира събитието с помощта на Майк Чантри, който бил сноуборд инструктор в Сода Спрингс по това време. Сноуборд спорта се радва на  популярност и е признат като официален спорт през 1985 г., а първата световна купа се е провела в Австрия. Международната федерация по сноуборд (ISF) е основана през 1990 г., а в САЩ е създадена сноуборд асоциация(USASA).
Сноуборд спортът не се славел с добро име в скиорските среди, но общественото мнение било положително за новия зимен спорт. Всъщност в продължение на много години е имало вражда между скиори и сноубордисти. Тази вражда е довела до това, че на ранните сноубордисти им било забранено да карат по пистите и да се возят на лифт съоръженията. Дори се смятало, че сноубордистите ще разрушат пистите. През 1985 г. само на седем процента от американските ски зони се позволявало карането на сноуборд, така било и в Европа. С развитието на оборудването и уменията на ездачите, постепенно сноуборд дисциплината се утвърждава. През 1990 г. най-големите ски зони имат отделни писти за сноубордистите. Сега, приблизително 97% от всички ски зони в Северна Америка и Европа позволяват сноуборд, а повече от половината имат скокове, релси и тръби за сноуборд фенове.
В днешно време сноуборд спорта няма граници, участват млади, стари, жени, мъже, деца без демографска и социална разлика. Несъмнено сноуборд дисциплината набира огромна популярност, като добра доза адреналин може да е и изпълнението на различни скокове и трикове.
И да не забравяме, че безопасността – както нашата, така и на останалите хора по пистите, е от особено важност, така че бъдете разумни на пистите!
Любовта към природата е чудесен повод да вземем дъската и да се качим на лифта да отидем например към района на хижа Рилски езера – едно от нашите любими места за каране, и да прекараме страхотен ден сред приятели. 

Имате въпрос?

Попитайте ни!

+359 888 889 371