пролет/лято 2024

0
Количка
Количката е празна.

Ивайло Калпачки – професионален рафтинг гид

Интервю с Ивайло Калпачки – професионален рафтинг гид – трип лидер клас 3

Няма човек, който да е дошъл на реката и да не е останал впечатлен от  високия, рус симпатяга с невероятно чувство за хумор. Той посреща всеки с широка усмивка и въвежда в обстановката с поредица от вицове и закачки. Точно така, днес зададохме няколко въпроса на Ивайло Калпачки – рафтинг гид, ски инструктор, тийм билдинг мастър са част от неговите професионални занимания.

Роден и израснал в прекрасния Благоевград, в ранните си години преминава спортната си кариера със състезания по баскетбол. В последствие завършва педагогика в родния град, а в последните години го срещаме най-често в ролята му на рафтинг гид – трип лидер клас 3. Приключенец и любител на пътешествията – вече няколко години е на гребена на вълната още от ранна пролет. Ивайло е един от най-активните ни колеги, редовно прави спускания по река Струма, както и река Тара. Изключителен професионалист и верен приятел, който винаги ще те развесели и разсмее.

 

– Здравей, Ивайло! Развилата се обстановка в страната не позволява практикуването на любимия ти спорт – рафтинг, но въпреки това се надяваме, че се наслаждаваш на пролетното време и спазваш карантината?

– За съжаление в момента не можем да правим спускания, тъй като всички трябва да спазваме мерките по време на извънредното положение. Това ни дава възможност да прекарваме доста време със семейството, което определено ме прави щастлив. Разбира се има носталгия в мен, тъй като сезона е изключително благоприятен за рафтинг… Честно казано нямам търпение да вляза във водата.

 

– Разкажи ни малко повече за теб. От колко време си рафтинг гид и какво те запали по тази професия?

– Ехх..Това беше отдавна. Мисля че минаха повече от 5 години. Стана изключително случайно! Един приятел ме видя и каза: “Ела да видиш колко е яко в реката”. И така си беше! Отидох и вече знаех, че искам пак и пак, и пак

– Труден ли е пътят от първото спускане до професионален рафтинг гид трип лидер клас 3?

– Труден не бих казал. Когато правиш едно нещо със забавление, голямо желание и от сърце нещата се случват. Разбира се необходим е и добър екип от приятели.

– Каква е тайната на управлението на лодката и овладяването на водата?

– Ами моята тайна, е че обичам водата…живот във вода

 

– Как съчетаваш семейния живот с тази екстремна професия?

– Ами не знам…..екстремно:) Явно съм късметлия с разбрана жена и щура дъщеря като мен

 

– Разкажи за някое твое вълнуващо и незабравимо спускане като рафтинг гид?

– Всяко спускане е вълнуващо, а незабравимите са много! Но сега се сещам за едно с баби и дядовци от Израел на висока екстремна вода….голям балаган…След втория бързей искаха да излизат и даже ми предлагаха пари да ги сваля от лодката. До момента хората даваха пари, за да влязат в лодката, а сега и за да слязат. В крайна сметка излязоха доста щастливи и дори ни посетиха и следващата година.

 

– Какво казваш на клиентите, които се страхуват от водата?

– Винаги подхождам с чувство за хумор, обичам да предразполагам хората с весели шеги и майтапи, все пак са дошли да се забавляват. Един от любимите ми лафове е че, рафтингът е като секса за първи път….отначало се притесняваш, после става хубаво, идва финала …и после искаш пак 🙂

 

– Защо трябва всеки да се спусне в бързите води?

– Адреналинът е страхотен…съчетан с вода и природа. Неповторимо изживяване, което всеки човек заслужава да си подари 🙂

 

 

 

Имате въпрос?

Попитайте ни!

+359 888 889 371