лято 2024

0
Количка
Количката е празна.

Подготовката за празниците и Коледните подаръци…

Коледните празници наближават – едни от най-красивите и обичани празници. Дори и да не се вълнуваме, и да не изпадаме в трескаво очакване още през м. Ноември, то няма как да не забележим цялостната еуфория, за съжаление най-вече свързана с пазаруване и консумация.

Всички ние много харесваме подаръци, все пак започваме да си задаваме въпроса – дали е добра идея да подаряваме нещо, което нашите близки и приятели само ще се чудят какво да направят? И реално само допринасяме за стесняване на пространството в шкафа или жилището, ако сме се престарали с габаритите 🙂

А дали сте се замисляли колко опаковъчна хартия, панделки и допълнителни украски се изхабяват по време на празниците? Колко коледни картички отиват на боклука, без да бъдат рециклирани, броят на изсечените коледни дръвчета, тоновете храна, които се изхвърлят? Ако вземем под внимание фактите – а именно населението на Земята е около 7.7 милиарда, както и че в голяма част от държавите по света се празнуват Коледа и Нова Година – цифрите ще бъдат наистина фрапантни. Попадна ни интересна статистика за UK, ако и за вас представлява интерес, можете да погледнете.

Всичко това за съжаление оказва влияние върху и без това крехката екологична обстановка.

Все се надяваме, че някой друг ще помисли за проблемите, така че ние спокойно да се забавляваме и да си живеем. Фактите обаче сочат, че всеки един оставя своя отпечатък – малък или по-голям 🙂 Та се размислихме и някак не ни се иска да сме с големия отпечатък… както се казва колкото и малко добро да сътвориш – то все пак е добро.

С оглед да запазим празничното настроение във връзка с предстоящите празници, а даже и да го подсилим, бихме се радвали да споделим нашите варианти и идеи за празничните дни…

  1. Да потърсим подаръци с Еко насоченост – такива, които са изработени от рециклирани материали, на Коледните базари могат да се намерят хубави предложения. Също набират популярност базарите, на които се продават вещи втора употреба – да, ясно е, че доста от нас предпочитат нещо ново, и все пак преценете дали да не пробвате.

(един от моите любими подаръци е книга, която е „втора употреба“, а реално – книга, която е зарадвала много сърца)

  1. Сами да изработим подаръци – това не е за всеки, разбира се, не всички сме сръчни като нашите баби, които навремето ни подаряваха терлици и коледни пуловери, оплетени от тях 🙂

И все пак, можем да проявим творчество – познавайки хората, на които искаме да направим подарък за Коледа, със сигурност бихме могли да измислим нещо. Забелязали сме, че домашно приготвените Коледни сладкиши, мезенца и питиета доста се харесват, и като цяло свършват бързо.

  1. Опаковките и картичките – наистина ли е необходимо да опаковаме? Ако все пак държим на това – защо да не се разровим из шкафовете – старите вестници и списания биха могли да са забавни опаковки. За картичките – „направи си сам модел“ пак би могъл да е доста забавен метод, а защо да не се възползваме от компютърните технологии и да изпратим картичка по е-мейл, или през някой от всичките приложения за съобщения, които ползваме.
  2. Можем да помислим за алтернативни подаръци като например – билет за концерт, вечеря в любим ресторант, посещение на забележителност, урок по танци, а понеже нашата специалност са приключенията – защо не, така можете да накарате вашите близки да изпробват нещо ново (разбира се бъдете готови да ги подкрепите в начинанието :-)). Подаръчните ваучери са доста добра опция, като почти всички фирми предлагат и опция в електронен вариант.
  3. Ако за вашето семейство е наистина важно да има живо коледно дръвче – изберете такова, което после може да засадите. Или се уверете, че вашата елхичка ще бъде събрана по коректния начин и ползвана за компост. Можете да проверите дали местен зоопарк има нужда от дръвчета – могат да се ползвта за храна на животни. Все пак погледнете и алтернативните варианти за Коледно дръвче – сигурно ще успеете да намерите нещо подходящо и интересно. Навярно във всеки един дом ще се намери доста материал за алтернативното Коледно дръвче, и това може да се превърна в една много сплотяваща семейна задача! (Изникна ми спомен от Студентските години, когато украсихме дърво Юка за Коледа… добре му стоеше украсата.)

А ако вие получите подарък, за който трудно или много рядко намирате време и/или приложение… можете да дарите или да подарите на приятел 🙂

Надяваме се да сме предизвикали интерес, а доколкото познаваме нашата аудитория – сигурни сме, че имаме какво да научим по темата от вас!

Много весела подготовка за празниците!

 

Помощни източници:

www.phswastekit.co.uk

homesthetics.net

Имате въпрос?

Попитайте ни!

+359 888 889 371