пролет/лято 2024

0
Количка
Количката е празна.

Забележителности около Троян – какво да посетим?

Забележителности около Троян – ще ви разкажем за нашите любими интересни кътчето в околностите на това красиво градче.

Град Троян е разположен на двата бряга на река Бели Осъм в Североизточното подножие на Троянския Балкан.

Известен е  като Градът на грънчарството, а популярността на троянската керамика датира още от Възраждането.

За любителите на пешеходния туризъм в планината има живописни пътеки и маршрути, водещи до интересни местности и забележителности.

Най-известният деликатес от Троян е троянската сливова ракия. В Троянския манастир правят специална сливова, подправена с букет от планински билки.  През зимните месеци ракията, по стар обичай се пие греяна и подсладена 🙂

 

Забележителности около Троян
  • Троянски манастир “Успение Богородично” се намира в околностите на Троян (на 10 км) – той е третия по големина в България.
  • Национално изложение на народните и художествени занаяти — в с. Орешак, разположено непосредствено до Троянския манастир
  • Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства
  • Природонаучния музей в с. Черни Осъм
  • Зелениковският манастир – „Свети Йоан Кръстител“ намира се в живописната местност ,,Зелениковец“ в Троянската част на Стара планина, на около 8 км. югоизточно от Троянския манастир и на около 5 км. южно от село Черни Осъм.
  • В района на Троян се намират природните резервати Козя стена, Стенето, Северен Джендем. Те са част от Национален парк „Централен Балкан“, известен със своята уникална растителност и животински свят. В резерватите могат да се видят множество скални образувания.
  • Местността Беклемето в Троянския проход е разположена на 1320 м надморска височина, с хубави поляни и широколистни гори. Там е построено едноименно туристическо селище, чието изграждане започва през 1962 г. по специален план. Беклемето предлага условия за зимен туризъм, като в непосредствена близост се намира писта за ски бягане и биатлон.
  • В близост до Троян се намира мото-крос писта с дължина 1550 м. На нея се провеждат кръгове от Световния шампионат в клас МХ3 и Европейския шампионат по мотокрос ЕМХ2 и Източноевропейския шампионат по мотокрос.

Регионът е изключително живописен и предлага съчетание на прекрасна природа, свеж въздух, изобилие от лековити минерални извори, както и съхранени традиции и обичаи. Троянският край е и един от най-богатите горски райони в страната. Вековни горски масиви покриват почти изцяло северните склонове на Троянска планина и Предбалкана.

Троянският балкан е едно от нашите любими места за разходки през цялата година, както и за организиране на забавни, приключенски тиймбилдинг програми.

 

Имате въпрос?

Попитайте ни!

+359 888 889 371