лято 2024

0
Количка
Количката е празна.

История на ските

Историята на ските. От средство за оцеляване до Олимпийски спорт….

Историята на ските води своето начало от Архелогическите открития за бита на хората, живели преди нашето хилядолетие, недвусмислено доказват, доста дълга история.
Такъв пример са намерените от археолозите Линиевски и Равдоника скални русунки на скиор. Издълбани 2000 г. пр.н.е. Друго подобно доказателство са експонатите на останки от ски в музея на ските в Осло, Норвегия от преди 2500 г.

Все още се спори къде е родината на ските. Едни от предположенията са, че първите хора, използвали ски, са лапландците и лопарите. Населявали задполярието на Сибир, Алтайските планини и езерото Байкал.
Където и да са възникнали ските, безспорен е фактът, че това се е случило много отдавна. Като резултат от усилията на човека да оцелее, да достига до по-отдалечени места за ловуване и да се усъвършенства.

Това, с което се характеризира най-ранният период от развитието на ските е, че те са се използвали в бита. Първобитните хора населявали райони, покрити със сняг през по-голямата част от годината са, ги използвали за придвижване. В този ранен стадий от еволюцията на човека, когато лъкът и стрелата все още не са били познати. Примитивното ловуване с копие и други оръжия било основен поминък. Възможността за преследване на животните по снега се оказала решаваща.

Първите примитивни прототипи на ски, наречени от учените стъпващи, се различават доста от съвременните ски. Те приличат повече на ракета за тенис и са изработени от дървен обръч с елипсовидна или кръгла форма. Оплетени с жилави пръчки, корени или животински жили. По средата има дървена кора или животинска кожа за закрепване на краката.

Когато човекът подобрил сечивата си и открил огъня, възможностите за обработка на дърво се разширили. Тогава се появили извитите дървени плоскости, подобни на днешните ски. От този период датира и възникването на лъка и стрелата. Всичко това говори за подобрени умения за лов и придвижване.
В резултат от тази еволюция от стъпващи ските стават плъзгащи.

Нова ера в развитието на ските настъпва, когато човекът решава да ги приложи във военното дело. Това е и най-характерния момент от втория етап на развитието на ските. Един от първите документални източници бележи началото на този период от 1444г., когато един татарски вожд нападнал Рязан, Москва изпратила на помощ войска, която се придвижвала на ски.

През 1521г. шведският крал Густавсон, отстъпвайки във войната с Дания, се спасил като пробягал на ски 85 км. Това, с което този втори етап от развитието на ските е особено важен, е че големи групи хора се запознават и овладяват ски техниката.
От значение е и производството на голямо количество екипировка, което неминуемо води до подобряване качеството и технологиите, както и до въвеждането на нови такива.

Третият етап от еволюцията на ските се характеризира с прилагането им като средство за физически упражнения и спорт. Той започва към края на 18ти и началото на 19ти век. От тогава все повече хора намират в ските средство за изява на своята воля, физически и технически възможности. Като начална дата за първото състезание по ски се сочи 1843г. – тогава в норвежкия град Тромзьо се провежда състезание по ски бягане на дисциплина 5км. След бягането се появява и ски скокът.

Пак в този период се появяват и първите състезания, подобни на днешните алпийски дисциплини. При тях критерий за оценяване бил стилът. Първото истинско състезание по алпийски дисциплини се провежда 1905г в Австрия в дисциплината слалом.

Бурният подем на ските като спорт и културно явление в цял свят води до свикването на Първия Международен конгрес по ски в град Осло през 1910г. По-късно на петия конгрес, проведен отново в Осло през 1914г., се взема решение ските да бъдат включени в програмата на Олимпийските игри. През 1924 година се провеждат първите зимни олимпийски игри. Дисциплините са ски скок, ски бягане и северна комбинация. От следващата година започват да се провеждат ежегодни състезания по програмата на Олимпиадата, които от 1938г. насам се наричат Световни първенства.

Имате въпрос?

Попитайте ни!

+359 888 889 371