лято 2024

0
Количка
Количката е празна.

Какво да разгледате и посетите през ваканцията си в Банско

Банско – кратък обзор и история за града

Банско е едно от най-старите поселения в полите на Пирин, разположено на важни пътни артерии. Благодарение на удобното си разположение селището се развива извънредно бързо и през XVIII век е сред най-богатите в югозападните български земи. Оживената занаятчийска и търговска дейност постепенно го превръщат в икономическо средище, а благодарение на стопанското укрепване и издигане на банскалии през Възраждането и пътуванията им в развитите страни на Западна Европа, Банско бързо се развива като селище с градски облик и се превръща в един от най-значимите центрове в Североизточна Македония.

Като реален израз за благосъстоянието на замогналите се търговски фамилии и до днес се извисяват интересните старинни домове – крепости на Банско, пригодени за сигурност и активна отбрана на стопаните си.

Най-характерната особеност за укрепената банска къща е наличието на каменно жилищно ядро, пригодено за временно пребиваване и за отбрана. Стените на къщата са масивни, изградени от камък, като външните достигат до 1.20 м. дебелина. В тях са издълбани отвори, „бойници“, служещи за стрелба при нападение. Вратите са ниски, стабилни от мурово дърво, обковани с железни листове. Прозорците са малки, защитени отвън с железни решетки, а отвътре с дървени капаци, които се залостват с плъзгащи се, вкопани в стената греди. Чардакът е просторен, ограден с красиво оформени пармаци (детайл от парапет) и изкусно врязани дървени колони. Банските възрожденски къщи са обградени и укрепени отвън с високи каменни зидове и мурови порти.

Оригиналното жилищно строителство в Банско не се среща в околните селища на Разложката котловина.

Забележителности в Банско – можете да включите във вашата програма, ако сте в града
Църквата „Света Троица” се намира в центъра на Банско и е един от символите на курортния град.

Освен че е една от най-посещаваните забележителности в града, църквата е една от най-големите в България. До построяването на храм-паметника „Св. Александър Невски” в София „Света Троица” е била най-голямата църква в страната и на Балканският полуостров.

Храмовият комплекс обединява църквата, камбанарията и оградния зид и е обявен за архитектурно-строителен паметник. Църквата представлява трикорабна базилика и е построена през 1835 г. от местни майстори по инициатива на банския търговец Лазар Герман. На главния й вход, в близост един до друг могат да се видят християнски кръст и турски полумесец – символ на търпимостта между двете религии.

Кулата-камбанария в двора на църквата е изградена малко по-късно – през 1850 г. – от Уста (майстор) Глигор Доюв.

Тя е висока 30 м и се счита за символ на град Банско. През 1866 г. на нея е монтиран часовник, изработен от самоукия бански майстор Тодор Хаджирадонов. Неповторимата песен на четирите Велеганови камбани векове наред оглася цялата Разложка котловина.

Друга забележителност в града, която ни впечатли е Къща-музей „Неофит Рилски“.

В 1981 г. родната къща на Неофит Рилски, културна ценност с национално значение, е превърната в музей на бележития български възрожденец с енциклопедични знания и разностранни интереси.

Строена през ХVІІІ век, тя е разположена в голям двор, ограден от масивни каменни зидове и тежка дървена порта. Типична е за банската архитектура и следва традицията на старите къщи-крепости. Цялата задна част на приземния етаж е заета от скривалище, а на преден план е месилнята за хляб. Подредена документална експозиция от материали, разказващи за дългогодишната многостранна и народополезна дейност на Неофит Рилски. Сред тях са „Българска граматика“, взаимоучителни таблици, части от гръцко-български речник, книги от личната му библиотека.

 

След като се потопихме в духовните дебри на градчето, тесните калдаръмени улички ни отведоха до Веляновата къща.

Там няма как да не останете запленени от красотата на изписаните стени, гледката от голямата тераса към градината… и въобще не се учудваме, че уста Велян Огнев е останал да живее в Банско.

Къщата представлява възрожденска постройка, обявена в 1967 година за паметник на културата с национално значение. Сградата е изографисана от представителя Дебърската художествена школа уста Велян Огнев. В архитектурен план сградата е типичен пример за банска укрепена къща, интериорът ѝ също е характерен за епохата.

Веляновата къща се откроява в най-голяма степен с богатото си декоративно си оформление, което контрастира на строгостта на архитектурата и укрепеността на сградата. Интериорът и фасадите са декорирани с дърворезба и стенописи. На централната фасада има пана с растителни композиции, барокови елементи, клонки и птици. В ниските части на стените има пана, а над тях фризове с богати орнаменти и пейзажи със сцени от бита – подобна вертикална композиция напомня на църковната украса. В сцените Велян Огнев изобразява заливи, крепости, църкви, сгради, растителност. С високо качество е изработката на резбованата розетка на тавана на чардака и капителите на колоните му.

 

Впечатлихме се и от новата пешеходна улица, където при слънчево време може да опитате да отгатнете часа от слънчевия часовник 🙂

Самата улица ще ви отведе до Духовно-историческият център “Св. Паисий Хилендарски”, няма да разказваме подробности, оставяме на вас да откриете защо Банско и Добринище спорят къде точно е роден Паисий Хилендарски.

В Банско винаги можете да откриете още интересни местенца, припомняме си стиховете от училище в къщата-музей Никола Вапцаров, а около монумента със страници от История Славянобългарска се опитваме да разчетем древните букви.

 

В края на деня се отправяме към Градският парк на Банско – намира се непосредствено до центъра на града.

Паркът е разположен на повече 20 дка и разполага с всички удобства. Изцяло озеленен с огромни дървета и асфалтови алеи, парка е притегателна сила за много хора особено през горещите летни дни. В парка има малко езеро с остров, до който се стига по дървен мост. Вътрешността на парка е изцяло зелена, с множество пейки и кътове за почивка. През зимните дни парка е страхотно място за бой със снежни топки, правене на снежни човеци и забавления.

Банско – ски център

За любителите на ски и сноуборд даваме малко допълнтелна информация за Ски център Банско, който е утвърден Еврoпейски ски център. В ски зоната се практикуват следните спортове: ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон, сноуборд.

На разположение на скиорите и сноубордистите са километри професионално подготвени и надеждно обезопасени писти, както и модерни лифтови съоръжения с голям капацитет, които транспортират бързо и удобно до началото на всяка писта.

Модерен кабинков лифт – гондола с осем места, извозва скиорите от града до Бъндеришка поляна с капацитет 2 400 души на час. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 100% от трасетата, което гарантира достатъчно снежно покритие от декември до май.

Най-високата точка на ски центъра е 2560м, а най-ниската 990 м.

Общата дължина на пистите и ски пътищата е 75 км.

Ски центърът предлага и чудесен 16 км. ски път оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с гр. Банско.

За най-малките скиори  има подвижна пътека-въртележка, нови детски влекчета и детска ски градина. Изградени са съоражения за Халф Пайп и Парапланери, Фън-Парк.

Курортът е многократен домакин на състезанията за европейска купа по ски алпийски дисциплини и биатлон. В ски центъра на Банско има 75 километра професионално подготвени и надеждно обезопасени писти като разпределението е: за начинаещи 30%, за напреднали 45%, за опитни 25%.

И за финал…

Няма как да не споменем, че Банско е известно и със своите кулинарни изкушения и и местни деликатеси

Оригинална и разнообразна, банската кухня е известна в цяла България със задушените си ястия, уникалните домашно приготвени колбаси и мезета. Най–характерни са капама, чомлек, катино мезе, бански старец, бански суджук и кървавица, които се сервират във всички битови механи и ресторанти в Банско и Добринище. Местната кухня, основаваща се на стари рецепти и чисти, домашно произведени продукти определено е силен аргумент да се отбием в някоя от многобройните механи.

Града и неговите околности са подходящи за организиране на разнообразни фирмени събития или семейни, приятелски разходки.

Пожелаваме на всички весела и пълноценна почивка в Банско!

Имате въпрос?

Попитайте ни!

+359 888 889 371