лято 2024

0
Количка
Количката е празна.

Къща Стара Македония и магията на село Гостун

Потопете се в атмосферата от началото на XXв. с усмивки и домашна храна в къща за гости „Стара Македония“.

През 1912г. в навечерието на освобождението, поп Серафим, председателя на местния революционен комитет на ВМРО, завършва строежа на новата си къща (сека Къща Стара Македония). На двата най-големи камъка от двете страни на къщата издълбава кръст и изписва годината на освобождението, за да се знае и помни от поколенията. В къщата през 1937 г. се ражда Спас Попов – известен български писател. Спас е тук и сега, в село Гостун, помни и разказва историята и легендите на  селото.

Къща Стара Македония се намира между склоновете на Родопите и е с просторна гледка към Пирин. Тук времето спира и ще усетите духа на миналото, ще забравите за града и забързаното ежедневие.

Стаи и разположение:

Четириетажната къща Стара Македония се състои от  осем стаи за гости, кухня, всекидневна, механа и изба. Общият капацитет е от 16 до 25 души. Стаите са обзаведени с масивни старинни мебели от чамово дърво, които създават неповторима атмосфера и чувство за връзка с местните традиции на село Гостун.

Всички стаи имат LCD телевизор с цифров сателитен сигнал и са добре отоплени с радиатори. Всяка от тях има собствен санитарен възел.

Механата е на два етажа по 25 човека на етаж с камини. Разполага с кухня с всички необходими пособия и прибори, готварска печка с 4 котлона и фурна, хладилник с фризер, изба с течаща постоянно изворна вода, барбекю и камина.

Ако групата надхвърля посочения капацитет не се колебайте да ни уведомите!

В близост до Стара Македония има друга къща за гости, в която могат да се настанят още хора.

Местоположение:

Село Гостун се намира само на около 50 км. от главния път Е79,на 23км. от Банско и на 16км. от Добринище. Селото е разположено в красивата планина Родопи, в непосредствена близост до р. Места.

За резервации: ТУК

За село Гостун, село Герой:

Селото се намира на 24км. от ски зона Банско и на 180км. от София, в Родопи планина на границата на Пирин.

На 1028м. надморска височина село Гостун и къща Стара Македония ни открива гледка към Пиринския масив и внушителните върхове Безбог, Джангал, Тодорка и най-високия на планината, Вихрен. В подножието на селото се вие река Места, което се използва и от почитателите на водните спортове рафтинг, каяк и др.

До 1934г. името на селото е ГУстун. Според исторически данни през 19в. селото се е обитавало от овчари и малцина зидари, домакинствата са били около 100, а днес има по-малко от 30 жители. Малко симпатично село, богато на история. Село Гостун е сред последните от региона, участвали в битките за освобождението от 1912г.

Местните го наричат село Герой!

 

 

 

 

Имате въпрос?

Попитайте ни!

+359 888 889 371