пролет/лято 2024

0
Количка
Количката е празна.

Правила за безопасност при преходи в планината

Ходенето в планината може да бъде както невероятно преживяване така и опасно начинание. За да приключи успешно, без контузии и неприятни моменти нужно е да се спазват и някои правила, които са от съществено значение. Важно е да ги спазвате, защото в противен случай първата непредвидена ситуация може да ви откаже от бъдещи планински преходи.

1. Поемете към планината само ако сте уверени, че сте на пълно здрави. Планински походи често подлагат тялото на върхови натоварвания, които са способни да обострят някои позабравени в ежедневна среда болежки.

2. От съществено значение е да проучите маршрута предварително. Проверете откъде трябва да минете, как денивелация трябва да преодолеете, за колко време и т.н. По време на похода не променяйте предварително определения маршрут ако обстоятелствата не го налагат.

3. Избягвайте да ходите в планината сами. Туристите, организирани в група са много по-силни, когато са заедно. Всеки може да изпадне в беда и най-добре, ако наоколо има някой, който да му помогне при нужда.

4. Обърнете внимание на туристическите обувки. Те трябва да са удобни, високи и с дебела твърда подметка. Високите обувки предпазват глезените от усукване, а дебелите подметки пазят ходилата от остри камъни. Когато си купите нови обувки първо ги разходете на някой по-кратък маршрут.

5. Винаги носете със себе си задължително – дъждобран, връхни дрехи, тъмни очила, крем против изгаряне, дрехи за преобличане, фенерче, кибрит, бинт и др. според сезона.

6. Препоръчва се движението в колона по един. Спазвай темпото определено от водача. То е съобразено с физическото състояние на всички в групата!

7. При опасност от гръмотевична буря, напусни билото и слезте възможно най-ниско. Оставете далеч от себе си раницата си и всички металните предмети. Седнете на земята, далеч от високи дървета, железни пилони и конструкции.

8. През зимата опасността от лавина се увеличава при обилен снеговалеж и неулегнал сняг,
рязко затопляне на времето, отклонение от билото и зимната маркировка.

9. Ако се изгубите в планината и няма маркировка или пътека, вървете надолу. Непременно ще стигнете до река, а като тръгнете по течението й със сигурност ще стигнете до мост. Там някой все ще ви упъти. От друга страна надолу се върви и по-лесно. Запишете си номерата на Планинската спасителна служба.

10. По време на прехода е необходима дисциплина. Указанията на водача са закон!

Запомнете! При планински преходи няма място за излишно геройство!

А ако искате да се впуснете в поредното приключение с Адвенчър Нет, сме Ви приготвили страхотна програма през септември месец – преходи във величествената Пирин планина.
Очакваме Ви!

Източник: http://planinar.org/

Имате въпрос?

Попитайте ни!

+359 888 889 371